Rode bieten inmaken

Rode bieten inmaken

Rode bieten inmaken is niet alleen een manier om ze langer houdbaar te maken, maar het biedt ook tal van andere voordelen. Ten eerste behouden ingemaakte bieten hun voedingswaarde gedurende een lange periode. Ze blijven rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten, waardoor ze een gezonde toevoeging blijven aan je maaltijden. Bovendien kunnen ingemaakte bieten op verschillende manieren worden gebruikt. Ze kunnen worden toegevoegd aan salades, sandwiches, wraps of gewoon als een smaakvol bijgerecht. Het inmaken van rode bieten stelt je in staat om creatief te zijn in de keuken en te experimenteren met verschillende smaakcombinaties.

Rode bieten inmaken in een paar stappen

Om rode bieten succesvol in te maken, zijn er een paar stappen die je moet volgen. Ten eerste moeten de bieten worden schoongemaakt en gekookt voordat ze in de inmaakvloeistof worden geplaatst. Het koken verzacht de bieten en maakt het gemakkelijker om de schil te verwijderen.

Nadat de bieten zijn afgekoeld, kunnen ze worden geschild en in stukjes worden gesneden of geraspt, afhankelijk van je voorkeur. Rode handen? Je haal makkelijk bietenrood weg. Vervolgens doe je de bieten in potten en giet je ze over met een inmaakvloeistof op basis van azijn, water, suiker en zout. Zorg dat je de bieten volledig bedekt met de inmaakvloeistof om een goede conservering te garanderen. Daarna kunnen de potten worden afgesloten en op een koele, donkere plaats worden bewaard. Na een periode van rijping zijn de ingemaakte bieten klaar om geconsumeerd te worden.

De voordelen van inmaken van bietjes

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het inmaken van rode bieten. Ten eerste blijven de ingemaakte bieten lang houdbaar, waardoor je ze kunt bewaren voor momenten waarop verse bieten niet direct beschikbaar zijn. Dit kan vooral handig zijn in de wintermaanden wanneer de oogst beperkt is en je toch lekkere recepten ermee wil maken. Daarnaast biedt het inmaken van rode bieten de mogelijkheid om verschillende smaakprofielen te verkennen.

Rode bieten inmaken

Het recept voor rode bieten inmaken is voldoende voor meerdere weckglazen, maar dit is natuurlijk altijd afhankelijk van de hoeveelheid die je inmaakt.
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Rode bieten inmaken
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 40 minuten
Totale Tijd 1 uur 10 minuten
Geschikt voor 2 Weckglazen
Calorieën 37 kcal

Ingrediënten

 • 1 kilo rode bieten
 • 500 milliliter azijn
 • 500 milliliter water
 • 100 gram suiker
 • 1 eetlepel zout
 • Specerijen naar keuze bijvoorbeeld peperkorrels, kruidnagel
 • 1 teen knoflook optioneel
 • 1 ui optioneel

Bereiding

 1. Begin met het schoonmaken van de rode bieten. Verwijder de wortels en bladeren, maar laat een klein stukje van de steel eraan zitten om te voorkomen dat de bieten bloeden tijdens het koken.
 2. Breng een grote pan water aan de kook en voeg de rode bieten toe. Kook ze ongeveer 30 tot 40 minuten, of tot ze zacht zijn. Prik er met een vork in om te controleren of ze gaar zijn.
 3. Giet de bieten af en laat ze afkoelen. Verwijder vervolgens de schil door ze voorzichtig af te pellen.
 4. Snij de rode bieten in kleine stukjes, plakjes of rasp het, afhankelijk van je voorkeur.

 5. Bereid de inmaakvloeistof voor door azijn, water, suiker, zout en specerijen naar keuze in een pan te mengen. Breng het mengsel aan de kook en laat het sudderen totdat de suiker en het zout volledig zijn opgelost. Optioneel: voeg een ui in partjes en gepelde knoflook toe en laat het 10 min koken, voor extra smaak.

 6. Plaats de gesneden rode bieten in de potten en giet de hete inmaakvloeistof erover, zorg ervoor dat de bieten volledig bedekt zijn.
 7. Sluit de potten goed af met de deksels en laat ze afkoelen.
 8. Zodra de potten zijn afgekoeld, kun je ze op een koele en donkere plaats bewaren. Laat de bieten minstens een week in de potten staan voordat je ze consumeert, zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen.

Houdbaarheid van ingemaakte rode bieten

Ingemaakte rode bieten kunnen maandenlang worden bewaard als ze op de juiste manier worden opgeslagen. Het is belangrijk om de potten goed af te sluiten en ze op een koele en donkere plaats te bewaren, zoals een kelder, koelkast of voorraadkast. Op deze manier blijven de bieten maanden lang houdbaar en behouden ze hun smaak en textuur.

Bewaartijd niet altijd hetzelfde

Het is echter belangrijk om op te merken dat de houdbaarheid van ingemaakte bieten kan variëren. Het wordt aanbevolen om ze binnen zes maanden te consumeren voor de beste kwaliteit. Na verloop van tijd kunnen de bieten hun smaak en textuur verliezen, maar ze zijn nog steeds veilig om te eten zolang er geen tekenen van bederf zijn, zoals schimmel of ongewone geuren.

Voor als je regelmatig (of makkelijk) wil inmaken

Het bezitten van een inmaaktafel of weckketel kan een ware game-changer zijn voor liefhebbers van inmaken. Of als je het jezelf zo makkelijk mogelijk wil maken. Het maakt het proces van inmaken en conserveren niet alleen efficiënter, maar ook makkelijker en plezieriger. Of je nu af en toe een partij jam maakt of regelmatig groenten en fruit inmaakt voor langdurige opslag, een weckketel gaat je gewaardeerde kameraad worden. Bovendien biedt het de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende smaken en recepten, waardoor je jouw culinaire horizon kunt verbreden. Ben je van plan om vaker groenten of fruit in te maken, dan is een inmaaktafel/weckketel iets om over na te denken.

Deel ons op social media

Martijn

Martijn heeft een passie voor lekker eten en duurzaamheid. Hij eet zelf geen vlees en werkt daarom veel met groente en heeft een zwak voor rode bieten. Daar kookt hij graag mee en hij is continu op zoek naar nieuwe manieren om dit rode goud tot haar recht te laten komen. Vooral de onverwachte dingen vindt hij interessant.