vegan bietenburger die nooit mislukt

De lekkerste (vegan) bietenburger die altijd lukt

Dit is echt een van mijn favoriete burgers en kan wel zeggen dat dit de lekkerste bietenburger is. Dat vind ik in ieder geval. En het mooie is dat hij ook makkelijk te maken is, simpel vegan te krijgen en altijd lukt. Door de zwarte bonen, havervlokken en natuurlijk rode bieten heeft hij ook veel voedingstoffen en eiwitten, wat het een goede vervanging maakt voor een vleesburger. Dit is echt zo’n burger die ervoor zorgt dat je vlees niet mist als je dat wel graag eet.

Vegetarisch, vegan of vlees

Dit is een vegetarische burger, maar heeft wel de krachtige smaak wat vleesburgers vaak hebben. Het bevat een ei, dus is niet vegan. Het is wel heel makkelijk met lijnzaad vegan te krijgen, dit staat er ook bij in het recept hoe je dit kan doen. Wil je toch wel vlees erbij, dan combineert het perfect met gebakken bacon of anders spek. Zoete biet ontmoet zoutig spek, een match made in heaven voor iedereen die houdt van een smaakvol feestje op het bord.

Met de hand of met de machine

Je kan de bietenburger met de hand maken door de bieten te raspen, de bonen te prakken en alles klein te snijden, maar heb je een keukenmachine, dan hoeft dit allemaal niet, ben je zo klaar en hoef je niet het bietenrood van je handen te wassen. Je wil het mengsel niet te fijn hebben, dus een keukenmachine met puls functie is wel aan te raden. Op die manier maak je het mengsel in no-time met een paar keer pulsen.

Hoe een keukenmachine je zo een kwartier snijwerk bespaart

Oké, de keukenmachine staat klaar, hoe zet je deze optimaal in om de bietenburger te maken? Eigenlijk werk je in 3 stappen:

  • Rasp de bieten: doe de grove rasp in de keukenmachine en rasp de bieten. Met de machine is dit echt zo gebeurt. Doe de bietenrasp in een aparte kom, verwijder meeste vocht en doe havermout erin.
  • Snij uit en kruiden fijn: Haal de rasp uit de machine en doe het standard mes erin. Snij de ui in vieren. Gooi samen met de teentjes knoflook, de kruiden en het ei in de machine en mix alles fijn.
  • Pulseer tot grove puree: Doe de bietenrasp, feta en zwarte bonen erin en pulseer een paar keer tot het een mooie, grove puree is. Pulseer maar ene paar keer, zorg dat het textuur houdt.

Kies een goede keukenmachine

Een goede keukenmachine is echt een super waardevolle hulp in de keuken en hij hoeft helemaal niet duur te zijn. De Bosch machine hierboven heb ik zelf ook en het is een hele fijne keukenmachine. De pulseer functie werkt goed, hij is makkelijk te reinigen (alles in de vaatwasser) en je hebt gelijk een blender voor lekker bietensmoothies. Als je de blender wil gebruiken, moet je wel de hele machine pakken. Ik gebruik vaak een blender (ook om ijs te crushen), daarom is het handiger om een aparte blender te hebben (ik heb ze in de bijkeuken naast elkaar staan). Maar gebruik je een blender af en toe, dan is dit perfect. Hij is vrij krachtig en krijgt ijs wel kapot, maar heeft er wel meer moeite mee dan een blender met crush functie.

Waarom een bietenburger?

Bietenburgers vormen een heerlijke en kleurrijke toevoeging aan het assortiment van plantaardige burgers. Deze burgers, rijk aan voedingsstoffen en vol van smaak, zijn een fantastische keuze voor zowel vegetariërs als vleesliefhebbers die eens iets anders willen proberen. En het mooie is, is dat een deze bietenburger heel makkelijk te maken is, maar als je het op tafel zet, denkt iedereen dat je een meester in de keuken bent. Op een of andere manier staat de bietenburger bij veel te kennen als moeilijk om te maken. Dat is het dus niet, maar laat ze het vooral denken 😉.

Veelzijdigheid

Wat een bietenburger zo bijzonder maakt, is niet alleen hun opvallende uiterlijk maar ook hun veelzijdigheid. Ze kunnen worden geserveerd op een broodje met je favoriete toppings, zoals verse bladgroenten, pittige sauzen of een romige spread, maar doen het ook uitstekend als onderdeel van een salade of naast een portie zoete aardappelfriet.

Simpel en gezond

Zoals ik eerder aangaf is het zelf maken van bietenburgers verrassend eenvoudig en biedt ruimte voor creativiteit. Experimenteren eens met verschillende ingrediënten zoals quinoa, havermout of noten om de perfecte textuur en smaak te bereiken. De zwarte bonen in dit recept zorgen voor eiwitten en geven het een ‘burger’ feeling. Maar experimenteer hier vooral mee. Laat eens (een deel) weg, of voeg extra ingrediënten toe.

Bietenburger die nooit mislukt

Een superlekkere bietenburger die je vleesetende vrienden laten zien dat het zonder vlees ook super lekker kan zijn.

Gang Hoofdgerecht
Keyword bieten, bieten burger, bietenburger
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 20 minuten
Rusttijd 30 minuten
Totale Tijd 1 uur 10 minuten
Geschikt voor 6 personen
Calorieën 170 kcal

Ingrediënten

  • 2 middelgrote rode bieten, gekookt en grof geraspt
  • 1 blik zwarte bonen (400 g), afgespoeld en uitgelekt
  • 1 middelgrote rode ui, fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100 gram feta, verkruimeld
  • 70 gram havermout
  • 1 groot ei (vegan: vervang met 1 el lijnzaad en 3 el water)
  • 2 eetlepels verse dille, fijngehakt
  • 1 eetlepel mierikswortel (vers of uit een potje)
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie voor het bakken

Bereiding

  1. Zorg ervoor dat de gekookte bieten grof geraspt zijn. Dit kan met de hand of met een keukenmachine voor een snellere voorbereiding.

  2. Doe de bietenrasp in een kom. Leg het schoteltje erop en zet daar de zware fles op. Het gewicht drukt op de bietenrasp en het vocht loopt op het schoteltje. Dit duurt even, je kan ook zelf het schoteltje naar beneden drukken. Gooi het opgevangen vocht weg.

  3. Doe het havermout bij de bietenrasp en zet kwartiertje weg. Het havermout neemt zo het vocht op waardoor je een stevigere burger krijgt.

  4. Prak de uitgelekte zwarte bonen licht met een vork zodat ze deels gebroken zijn maar nog wat structuur hebben en voeg ze bij de bietenrasp. (als je keukenmachine gebruikt hoeft deze stap niet)

  5. Voeg de gesnipperde rode ui, fijngehakte knoflook, verkruimelde feta, het ei (of lijnzaad-watermengsel voor een vegan optie), dille, en mierikswortel toe. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

    Gebruik je keukenmachine: doe ui in grove stukken, dille en knoflook in machine, laat even draaien tot fijn mengsel. Voeg andere ingrediënten toe en pulseer paar keer tot soort grove puree, zorg dat er textuur blijft.

  6. Vorm met vochtige handen het mengsel in burgers. Als het mengsel te nat is, kun je extra havermout toevoegen tot de gewenste consistentie bereikt is. Leg de gevormde burgers op een met bakpapier beklede schaal.

  7. Laat de burgers minimaal 30 minuten (liever langer) in de koelkast opstijven. Dit helpt om ze tijdens het bakken bij elkaar te houden.

  8. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de burgers aan elke kant 4-5 minuten, of tot ze goudbruin en krokant zijn.

  9. Serveer de bietenburgers op een vers broodje met je favoriete toppings, zoals rucola, plakjes avocado, een schijfje tomaat, een extra toefje mierikswortel of yoghurtdressing en eventueel gebakken bacon. Ook erg lekker hierop is rauwe bietjes in het zuur.

Tips bij het bakken van de burger

Een kookring is your best friend. Bij het vormen van de burger, is het handig om een kookring te gebruiken (12cm is een mooie maat), maar ook na het vormen is een kookring een super handig keukengerei. Als je de burger maakt zoals boven aangegeven, dan heb je het niet nodig, maar is de burger wat zacht/vochtig, dan kan je een kookring gebruiken om de vorm te behouden tijdens het bakken. Daarnaast zorgt een kookring tijdens het bakken dat de warmte ingesloten wordt en krijg je een betere garing. Ook zorgt het ervoor dat de zijkanten mooier garen. Heel eerlijk zijn kookringen in mijn ogen een ondergewaardeerd stukje kookgereedschap en eigenlijk onmisbaar in een keuken.

Deel ons op social media

Martijn

Martijn heeft een passie voor lekker eten en duurzaamheid. Hij eet zelf geen vlees en werkt daarom veel met groente en heeft een zwak voor rode bieten. Daar kookt hij graag mee en hij is continu op zoek naar nieuwe manieren om dit rode goud tot haar recht te laten komen. Vooral de onverwachte dingen vindt hij interessant.