Rode bieten koken

Bieten koken

Duik in de rijke, aardse wereld van rode bieten, waar elke knol een belofte van diepe, levendige smaken en voedingsrijke verrassingen inhoudt. Het koken van bieten onthult een palet van zoetheid en textuur, veranderend van de ruwe, aardse buitenkant naar een zachte, bijna boterachtige binnenkant. Deze culinaire juweeltjes vormen de basis voor een scala aan gerechten die het hart verwarmen en de ziel voeden.

Moeten bieten lang koken of niet?

Bieten koken is echt super simpel, maar kost wel wat tijd. Ze moeten vrij lang koken. Als je ze goed laat koken, worden ze boterzacht en kan je het vel er vrij makkelijk af wrijven. Hou je van een wat stevigere biet, kook ze dan korter. Je bent minder tijd klaar en het smaakt ook erg lekker. Kook ze bijvoorbeeld een half uur. Ik vind dat persoonlijk zelf voor veel gerechten zoals in salades een ideale kooktijd en vaak wat lekkerder, maar ieder zijn smaak natuurlijk.

Rode handen

Wanneer je de keuken induikt om bieten te bereiden, is het haast onvermijdelijk: de iconische rode handen die volgen na het pellen van deze robijnrode groente. Je kan dit makkelijk oplossen door handschoentjes te dragen. Je moet ze natuurlijk wel in huis hebben, of ze ervoor aanschaffen. Hoewel het dragen van handschoenen een eenvoudige oplossing biedt om je handen schoon te houden, is het geen absolute must. Er bestaan namelijk handige trucjes om die hardnekkige bietenvlekken weer van je handen te wassen.

Bieten koken, zo doe je dat

Hoe lang rode bieten koken?

Gezond en lekker

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword rode bieten koken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Kooktijd 1 uur 10 minuten
Totale Tijd 1 uur 15 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 43 kcal

Ingrediënten

 • 1 Kilo Rode bieten
 • Water

Bereiding

 1. Als de bieten blad hebben haal die eraf (gooi ze niet weg, kun je ook eten).

 2. Maak de bieten verder schoon door van de knol aan de bovenkant een stukje te snijden, en de wortel aan de onderkant.

 3. Spoel de knollen onder de kraan goed schoon.

 4. Doe de bieten in een pan met zoveel water dat de bieten net onder staan.

 5. Breng de bieten aan de kook en kook deze tussen de 30 tot 60 minuten – 30 min is beetgaar(lekker in salades) 60 minuten is gaar en boterzacht.

 6. Kooktijd is afhankelijk van grootte van de biet. prik met een scherp mes in de biet, gaat dat heel makkelijk (bijna als mes door boter), dan zijn ze gaar. Gaat het makkelijk maar niet zoals in boter, dan zijn ze beetgaar.

 7. Giet de bieten af, laat ze afkoelen in eigen vocht en pel de buitenste schil van de knollen.

 8. Nu kun je de bieten in plakjes/stukjes snijden, raspen (met keukenmachine) of hoe je ze verder wil verwerken.

 9. Eet smakelijk

Deel ons op social media

Martijn

Martijn heeft een passie voor lekker eten en duurzaamheid. Hij eet zelf geen vlees en werkt daarom veel met groente en heeft een zwak voor rode bieten. Daar kookt hij graag mee en hij is continu op zoek naar nieuwe manieren om dit rode goud tot haar recht te laten komen. Vooral de onverwachte dingen vindt hij interessant.