Vegan chocolademousse met biet - 3 ingrediënten

Vegan chocolademousse met rode biet – 3 ingrediënten

Stiekem groente verstoppen, zodat je kinderen het eten of gewoon een lekker vegan nagerecht zonder veel moeite? Dan is dit je recept. Deze mousse is super lekker, zo gemaakt en heeft maar 3 ingrediënten (en 1 geheim ingrediënt om de mousse een boost te geven).

Deze vegan chocolademousse met rode biet combineert de zijdezachte textuur van silken tofu met de rijke diepte van pure chocolade en de subtiele zoetheid van zomerbietjes. Silken tofu, een cruciaal ingrediënt dat je mousse zijn fluweelachtige textuur geeft, vind je gemakkelijk bij de toko en vaak bij de grotere supermarkten zoals de AH. En voor dit recept raden we aan om zomerbietjes te gebruiken. Deze zijn over het algemeen zachter en zoeter van smaak, wat je dessert net dat beetje extra geeft. Meestal is één zomerbietje van ongeveer 70 gram genoeg, afhankelijk van de grootte natuurlijk en hoe sterk je de bietensmaak wil.

Ingrediënten:

  • 300 gram silken tofu (of zijden tofu)
  • 150 gram vegan chocolade (70% cacao)
  • 70 gram gekookte rode biet (ongeveer 1 zomerbietje)
  • En het geheime ingrediënt: een snufje zout

Het toevoegen van een klein beetje zout is het geheime wapen dat de smaken van de chocolade en de biet mooi in balans brengt. Het zout haalt de zoetheid van de biet naar voren en versterkt de rijke chocoladesmaak, waardoor de mousse een complexere smaak krijgt.

Wist je dat je zelf tofu kunt maken (ook silken tofu)? En het is eigenlijk heel makkelijk. In dit boek ontdek je hoe en vind je nog meer toffe tips.

Bereiding:

  1. Voorbereiding: Als je een keukenmachine gebruikt, begin met het smelten van de chocolade au bain-marie of in korte intervallen in de magnetron, tot het volledig glad is. Laat het dan iets afkoelen. Heb je een krachtige blender, dan kan je de cocolade ook direct in blender doen.
  2. Blenden: In de blender combineer je de silken tofu met de gekookte rode biet. Blend tot het mengsel helemaal glad is. De kleur wordt prachtig roze, bijna magisch.
  3. Mix it: Voeg de (gesmolten) chocolade toe aan je roze tofu-bietenmengsel. Doe hier ook het snufje zout bij. Blend weer tot alles goed gemengd is en je een mooie, egale mousse hebt. TIP: gebruik je een keukenmachine, dan kan je de gesmolten chocolade beter erdoorheen spatelen, omdat de chocolade zich anders snel aan de machine hecht. Bij een blender heb je hier minder last van.
  4. Cooling down: Schep de mousse in dessertglazen of kommetjes en zet ze minimaal een uur in de koelkast om op te stijven. Dit wachten is het moeilijkste deel van het recept, maar absoluut de moeite waard. Een uur is minimaal, langer is beter.
  5. Serveren: Haal de mousse uit de koelkast en serveer direct. Voor een extra feestelijk effect kun je garneren met wat geraspte chocolade, een paar verse bessen en/of een klein beetje poedersuiker of kokosrasp.

Gebruik het liefst zomerbietjes

Zomerbietjes zijn ideaal voor dit recept omdat ze zachter en zoeter zijn, wat bijdraagt aan de natuurlijke zoetheid van de mousse. En dan het snufje zout; dat kleine beetje extra dat de aardse tonen van de biet naar voren haalt en perfect harmonieert met de diepte van de chocolade.

Krachtige machine

Voor dit recept is een goede blender of keukenmachine essentieel. Met een krachtige blender kun je de chocolade direct toevoegen zonder deze eerst te smelten, wat zorgt voor een eenvoudiger proces en minder afwas. Blenders met ice crush functie of hoge wattage (liefst boven 1200W) zijn hiervoor geschikt. Als je echter een keukenmachine gebruikt, is het aan te raden de chocolade eerst te smelten.

De classic blender van Blendtec is erg fijn. Deze crushed met gemak de chocola en hoef je dit niet te smelten. Ook voor smoothies is ie erg fijn, omdat ie het fruit echt mooi fijn krijgt, ook als je er ijsblokjes bijgooit. Het is echt een blendmonster.

Deze vegan chocolademousse is niet alleen een genot voor het oog maar ook voor de smaakpapillen. Het is een perfect dessert voor iedereen die op zoek is naar een gezonder, plantaardig alternatief dat nog steeds luxe en decadent aanvoelt. Niemand zal raden dat er bieten in verstopt zitten, tenzij je het geheim verklapt. Geniet ervan!

Deel ons op social media

Martijn

Martijn heeft een passie voor lekker eten en duurzaamheid. Hij eet zelf geen vlees en werkt daarom veel met groente en heeft een zwak voor rode bieten. Daar kookt hij graag mee en hij is continu op zoek naar nieuwe manieren om dit rode goud tot haar recht te laten komen. Vooral de onverwachte dingen vindt hij interessant.