Stel je voor dat je midden in de winter een vleugje zomerse zoetheid kunt proeven, met rode bieten die net zo vers en smaakvol zijn als op de dag dat je ze oogstte of kocht. Invriezen is jouw geheime wapen om deze robijnrode schatten te bewaren, waardoor je het hele jaar door kunt genieten van hun diepe, aardse smaken en voedzame goedheid. Of je nu een overvloedige oogst uit je moestuin hebt of een partij verse bieten van de markt, deze eenvoudige methoden zorgen ervoor dat je bieten klaar zijn voor elk recept, op elk moment.
Rode bieten invriezen
Met deze eenvoudige methoden maak je optimaal gebruik van je oogst of supermarktvondsten, zodat je het hele jaar door van deze voedzame groente kunt genieten.
Maak ze grondig schoon
Start met het voorbereiden van je bieten door ze zorgvuldig te wassen. Verwijder het blad, snijd een klein stukje van de boven- en onderkant af, en schrob de schil schoon onder stromend water om zand en aarde te verwijderen. Een schone biet zorgt voor een betere smaak na het invriezen. Gebruik handschoentjes om te voorkomen dat je handen rood worden, al krijg je bietenrood er makkelijk vanaf.
Blancheren of koken?
Blancheren voor behoud
Blancheer je bietjes door ze 3 tot 4 minuten in kokend water onder te dompelen. Deze methode helpt de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden, maar het kan iets lastiger zijn om het velletje nadien te verwijderen. Deze aanpak is perfect als je de bieten later nog wilt koken of roosteren.
Koken voor gemak
Voor wie het schillen wil vergemakkelijken, is volledig koken een uitstekende keuze. Afhankelijk van de grootte en leeftijd van de biet varieert de kooktijd van 20 tot 60 minuten. Gekookte bieten laten zich gemakkelijker schillen en zijn direct klaar voor gebruik na het ontdooien, ideaal voor snelle maaltijden.
Voordat je de bietjes invriest, kun je deze nog raspen of in plakjes snijden.
Direct in de pan
Als je de bietjes uit de vriezer haalt hoef je deze niet eerst te ontdooien, maar het mag wel. Bij methode 1 moet je de groente nog volledig koken. Bij methode 2 hoef je de bieten alleen maar op te warmen. Let op, het mag in dit geval dus niet meer koken.
TIP: gebruik vriezerbakjes die in de oven kunnen
Een praktische tip voor het invriezen van rode bietjes is het gebruik van bakjes die zowel in de magnetron als in de oven kunnen. Dit maakt het bijzonder gemakkelijk om de bevroren bietjes later te verwerken, zonder dat je ze eerst moet overzetten in een ander bakje. Er zijn speciale vriezerbakjes beschikbaar die bestand zijn tegen zowel de lage temperaturen van de vriezer als de hoge temperaturen van een oven of magnetron. Door je bietjes in deze bakjes in te vriezen, bespaar je niet alleen tijd bij het koken, maar minimaliseer je ook de afwas. Zodra je klaar bent om de bietjes te gebruiken, kun je ze direct opwarmen in de bakjes waarin ze zijn ingevroren, of je nu kiest voor opwarmen in de magnetron of het bakken in de oven. Dit maakt het hele proces van het bewaren tot het bereiden van je bietjes zowel efficiënt als moeiteloos.
Bieten anders bewaren
Wecken van bieten
Bieten wecken? Absoluut! Kies voor blancheren of volledig koken voor je ze in weckpotten doet. Na het wecken in de ketel zijn je bietjes tot wel een halfjaar houdbaar. Een perfecte manier om de smaak van verse bieten het hele jaar door te behouden.
Verse bieten bewaren in de koelkast
Verse bieten houden het beste in de koelkast, met een klein beetje voorbereiding. Als het blad nog aan de biet zit, blijven ze tot wel een week vers. Dit komt omdat de bladeren helpen vocht vast te houden, wat de bieten sappig houdt. Maar, heb je bieten zonder blad? Geen zorgen, ook dan blijven ze nog 3 tot 4 dagen goed in de koelkast. Zorg ervoor dat ze in een luchtdichte zak of container liggen om uitdroging te voorkomen.
Bieten bewaren in de moestuin
Voor de gelukkigen met een moestuin is er een nog natuurlijkere bewaarmethode beschikbaar: in de grond laten. Zolang de vorst nog niet inzet, kunnen rode bieten veilig in de volle grond bewaard blijven, soms zelfs tot in het vroege voorjaar. Deze methode bootst de natuurlijke opslag na en zorgt ervoor dat de bieten vers blijven zonder extra energieverbruik van een koelkast. Let wel op: zodra de grond begint te bevriezen, is het tijd om je bieten te oogsten om te voorkomen dat ze bederven.