Hoe verse bieten bewaren

Hoe verse bieten bewaren?

Hoe verse bieten bewaren is een vraag die veel mensen zullen hebben, want je wilt immers deze groente zo lang mogelijk en op de juiste manier bewaren. Zo kun je langer van de knolgroente genieten.

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk gemakkelijk, maar er zijn natuurlijk altijd verschillende manieren die je kunt gebruiken als je van plan bent bieten langer op te bewaren.

Het is ook altijd mogelijk de bieten in te vriezen. Als je de bieten invriest, dan blijven ze tot maximaal 12 maanden goed in de diepvriezer.

Verse bieten bewaren

Bieten kun je, als ze vers zijn en er nog blaadjes aanzitten, tot een week in de koelkast bewaren.

Laat de blaadjes aan de bieten zitten, deze zorgen ervoor dat de biet langer houdbaar in de koelkast is. Als je het loof eraf haalt, zal de biet proberen nieuwe bladeren aan te maken, en daarvoor heeft de biet veel reserves nodig.

Bieten waar geen blad meer aanzit zijn maar drie tot vier dagen in de koelkast houdbaar.

Let dus op dat je bieten niet te vroeg koopt, je kunt bieten het beste op dezelfde dag als de aankoopdatum bereiden.

Natuurlijk is het ook mogelijk bieten in te maken of in te vriezen.

Ingemaakte bieten kun je het beste donker bewaren, bij een temperatuur tussen de 19 en de 22 graden, en kunnen dan tot een jaar bewaard worden.

Als je van plan bent om bieten in te maken, let altijd goed erop dat je de jampotten of weckpotten goed uitkookt, en dat de potten ingemaakte bieten goed worden afgesloten, eventueel zelfs met een weckketel.

Hoe herken ik dat en biet niet meer vers is?

Hoe je verse bieten kunt bewaren weet je nu natuurlijk, maar hoe kun je herkennen of de biet nog vers is?

Bij groente moet je altijd erop letten hoe de knollen eruit zien.

Let dus op de kleur, en of het groente rimpelig is of nog niet. Een ander teken is wanneer de bieten zachter worden.

Bij een rode biet moet je vooral op de kleur letten, deze hoort bij een verse biet rood te zijn. Als een rode biet al een vale kleur heeft, dan duidt dit meestal op het ouder worden, en dan is de biet dus ook niet meer zo vers.

Let ook altijd erop dat je bieten koopt waar nog blad aan zit, deze zijn langer houdbaar, en dus verser. Het blad hoort fris te ogen. Is het blad er in de winkel afgesneden, dan is dat vaak een teken dat de bietjes al wat ouder zijn.

Deel ons op social media

Martijn

Martijn heeft een passie voor lekker eten en duurzaamheid. Hij eet zelf geen vlees en werkt daarom veel met groente en heeft een zwak voor rode bieten. Daar kookt hij graag mee en hij is continu op zoek naar nieuwe manieren om dit rode goud tot haar recht te laten komen. Vooral de onverwachte dingen vindt hij interessant.