Bietenchips - chips van bietenschillen

Bietenchips van de schil


Bietschillen weggooien? Hell no! Deze vaak over het hoofd geziene delen van de biet zitten boordevol smaak en voedingsstoffen, en verdienen absoluut een plekje in je culinaire repertoire. Door bietenschillen te transformeren in heerlijke, knapperige chips, geef je niet alleen een tweede leven aan wat anders afval zou zijn, maar ontdek je ook een verrassend smakelijke en gezonde snack. Perfect voor bij de borrel, als onderdeel van je lunch, of gewoon voor wanneer je zin hebt in iets lekkers.

Waarom zijn bietenschillen zo gezond?

Bietenschillen zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Ze bevatten antioxidanten zoals betalainen, die bieten hun karakteristieke rode kleur geven en bekend staan om hun ontstekingsremmende en ontgiftende eigenschappen. De vezels in de schil helpen de spijsvertering te ondersteunen, terwijl de aanwezige mineralen, zoals kalium en ijzer, bijdragen aan een gezonde bloeddruk en algehele vitaliteit. Door de schil te eten, maximaliseer je de voedingsinname van elke biet, en profiteer je van al deze gezondheidsvoordelen.

Recept

Benodigdheden:

 • Schillen van rode bieten (van ongeveer 2-3 grote bieten)
 • 1-2 eetlepels olijfolie
 • Zout naar smaak
 • Optioneel: peper, knoflookpoeder, of andere kruiden naar keuze

Bereidingswijze:

 1. Voorbereiding:
  • Begin met het grondig wassen en schrobben van de bieten om alle vuil en resten te verwijderen. Snijd de boven- en onderkant van de bieten af en schil ze dan. Bewaar de schillen voor de chips.
 2. Schillen drogen:
  • Dep de bietenschillen droog met keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen. Dit is belangrijk voor het knapperige eindresultaat.
 3. Kruiden:
  • Doe de droge schillen in een kom en voeg de olijfolie en zout toe. Voeg eventueel andere kruiden toe zoals peper of knoflookpoeder. Meng goed, zodat alle schillen licht bedekt zijn met de olie en kruiden.
 4. Bakken:
  • Verspreid de schillen in een enkele laag op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat ze niet overlappen, zodat ze gelijkmatig kunnen bakken en krokant worden.
 5. Oven:
  • Bak de schillen in een voorverwarmde oven op 180°C voor ongeveer 15-20 minuten, of tot ze droog en knapperig zijn. De exacte baktijd kan variëren afhankelijk van de dikte van de schillen en je oven. Houd ze goed in de gaten om verbranden te voorkomen.
 6. Afkoelen:
  • Haal de chips uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Ze zullen nog knapperiger worden terwijl ze afkoelen.
 7. Serveren:
  • Geniet van je zelfgemaakte bietenschilchips als een gezonde snack. Ze kunnen direct gegeten worden of bewaard in een luchtdichte container voor later.

Dit recept is niet alleen een slimme manier om de schillen van bieten te gebruiken, maar biedt ook een gezonde en milieuvriendelijke snackoptie. Door te experimenteren met verschillende kruiden, kun je elke keer een nieuwe smaakervaring creëren.

Deel ons op social media

Martijn

Martijn heeft een passie voor lekker eten en duurzaamheid. Hij eet zelf geen vlees en werkt daarom veel met groente en heeft een zwak voor rode bieten. Daar kookt hij graag mee en hij is continu op zoek naar nieuwe manieren om dit rode goud tot haar recht te laten komen. Vooral de onverwachte dingen vindt hij interessant.