Kun je de bladeren van rode bieten eten?

Kun je de bladeren van rode bieten eten?

Kun je de bladeren van rode bieten eten? Vaak worden de bladeren weggegooid, maar deze kun je gewoon opeten, hoewel het misschien niet gebruikelijk is.

Als je loof van zelf gekweekte rode bieten over hebt, gooi ze dan niet weg. Je kunt er namelijk een lekkere salade van maken.

Bietenblad is dus niet alleen eetbaar, het blad is ook nog eens gezond. Er zit maar 27 kilocalorieën per 100 gram in, weinig vet en koolhydraten, en veel vitaminen en mineralen.

In sommige winkels kun je dit blad zelfs ingevroren kopen.

Kun je de bladeren van rode bieten eten?

De bladeren van rode bieten zijn geschikt voor salades, we adviseren om vooral jong te eten. Wanneer het blad groter wordt zijn ze wat minder smaakvol, maar kunnen nog steeds gegeten worden.

Maar als je wel van plan bent deze te eten, dan hebt je natuurlijk ook verschillende manieren waarmee je de bladeren klaar kunt maken.

Wat best wel raar is, is dat de meeste mensen niet weten dat je de bladeren gewoon kunt opeten. Vroeger werd namelijk gedacht dat de bladeren vol zouden zitten met oxaalzuur, en dat dat dan schadelijk zou zijn.

Waar kun je bietenblad kopen?

Kun je bladeren van rode bieten eten? Ja dit is mogelijk. Maar waar kun je het blad dan kopen?

Rode bieten kun je eigenlijk altijd in de winkel kopen, hier zit het blad meestal zelfs nog aan. Maar je moet dan wel verse rode bieten kopen.

Het blad zelf kun je nog niet los in de winkel kopen, maar je kunt altijd op de markt naar bieten met blad zoeken en misschien wil een handelaar je het blad, wat hij er vaak afdraait, wel los verkopen.

Hoe gebruik je bietenblad?

Bietenblad kun je eigenlijk simpel verwerken. Het blad van de rode biet is wat smaak betreft vergelijkbaar met spinazie.

Je kunt het blad dus rauw, maar ook warm eten. Je kunt het koken, roerbakken, of wokken.

Bietenblad roerbakken

Het blad van de bietjes kun je ook roerbakken of wokken, maar was de bladeren dan wel goed.

Snij de bladeren in stukken, verwijder eventueel de dikkere stelen, en verhit een koekenpan met een beetje olie erin.

Nu kun je de blaadjes een paar minuten roerbakken.

Bietenblad rauw eten

Bietenblad als salade is altijd een spanend en leuk alternatief. Gewone kropsla is na en paar keer eten toch wel saai.

De jonge blaadjes van de rode biet kun je eindeloos met andere ingrediënten variëren. Bijvoorbeeld: aardbeien, tomaat, appel, feta, verschillende verse kruiden, en natuurlijk nog veel meer.

Zelfs bij de dressing kun je veel variëren.

Deel ons op social media

Martijn

Martijn heeft een passie voor lekker eten en duurzaamheid. Hij eet zelf geen vlees en werkt daarom veel met groente en heeft een zwak voor rode bieten. Daar kookt hij graag mee en hij is continu op zoek naar nieuwe manieren om dit rode goud tot haar recht te laten komen. Vooral de onverwachte dingen vindt hij interessant.